EJOF: Europees Jeugd Olympisch Festival
EK: Europees Kampioenschap

 

De kwalificatie voor de EK en EJOF tot 17 jaar is erg zwaar: zes zware kwalificatie toernooien verdeeld over het seizoen. Ik heb de kwalificatie toernooien goed gedraaid en liet mijn concurrentie ver achter me.

Tien mei (mijn verjaardag) lag ik al te slapen toen mijn moeder me wakker maakte. Ze gaf me de telefoon en zei dat het Ben Rietdijk (mijn trainer en coach) was. Hij gaf me het leukste verjaardagscadeau: ik mocht niet alleen naar het EK, maar ook naar de EJOF!
Met een big smile viel ik in slaap en toen ik de volgende dag op de sportschool kwam om bij jong oranje/de kernploeg te gaan trainen werd ik door iedereen gefeliciteerd. Bij de training werd ik voor mijn kwalificatie en eerste plaats in Berlijn nog een keer gefeliciteerd.

Op 13 mei moest ik een formulier in vullen met mijn persoonlijke gegevens voor de EJOF. Dat was o.a. voor mijn schoenmaat en kledingmaat. Van de NOC*NSF krijgen namelijk alle sporters een trainingspak, schoenen etc.

EK (Hier klikken voor meer info)

Op zaterdag 18 en zondag 19 juni is het EK. Het EK wordt gehouden in de stad Salzburg in Oostenrijk.
De judokaís (jongens) die voor Nederland uitkomen zijn: Marciano Lantinga, Richard Bakker, Timo van het End, Richard Smit, Marvin Huisman, Marvin de la Croes, Micheal Kuipers en Julian Penders.
En de meiden die mogen zijn: Nikki Pluymakers, Glynis Rojot, Mayke Akkermans, Juul Franssen, Marit de Gier en Iris Lemmen.EJOF (Hier klikken voor meer info)

Van 2 juli tot 9 juli is de EJOF in ItaliŽ. Het geheel speelt zich af in het plaatjes Lignano aan het strand vlakbij VenetiŽ. Ik moet op 4 juli judoŽn.

Topsporttalent

Het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) vormt Olympische Spelen 'in het klein'. Jonge topsporttalenten uit alle Europese landen strijden er om de hoogste eer: een Jeugd Olympische medaille. Op het programma staan alleen Olympische sporten en de deelnemers verblijven gezamenlijk in een Olympisch Dorp. Bovendien maken zij alvast kennis met alle tradities van Olympische Spelen.

Op weg naar de top

Het EJOF is bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Met als absoluut hoogtepunt natuurlijk deelname aan de ťchte Olympische Spelen. Heel belangrijk is dat EJOF-deelnemers internationale wedstrijdervaring opdoen en dat zij kennis maken met leeftijdgenoten uit andere takken van sport en uit alle mogelijke landen.

Topsportevenement

In 1991 was in Brussel de premiŤre van het EJOF, toen nog EJOD (Europese Jeugd Olympische Dagen) geheten. De eerste wintereditie - de Europese Jeugd Olympische Winter Dagen (EJOWD) - vonden plaats in 1993, in het Italiaanse Aosta. In tien jaar tijd groeiden de EJOD uit tot een echt topsportevenement, met een sportief niveau van hoog gehalte. Vanaf 2003 heet het evenement Europees Jeugd Olympisch Festival.

Voor NOC*NSF is het EJOF van groot belang in het kader van talentontwikkeling. In overleg met de betrokken sportbonden worden kwalificatie-eisen vastgesteld, waaraan Nederlandse sporttalenten moeten voldoen om voor EJOF-deelname in aanmerking te komen. NOC*NSF verzorgt de totale uitzending en begeleiding van Nederlandse ploegen naar het EJOF.

Bekende medaillewinnaars van de EJOF

1991: Judo ≠50 kg: Patrick van Kalken (zilver)
1993: Zwemmen 200m vrij: Pieter van den Hoogenband (zilver)
1995: Judo -56 kg: Edith Bosch (zilver)
1997: Atletiek 800m: Bram Som (goud)
Judo -60 kg: Bryan van Dijk (zilver)
Schaatsen 500 m: Wieteke Cramer (goud)
Schaatsen 1.000 m: Wieteke Cramer (zilver)
1999: Judo +90 kg: Mike Nieuwenhuys (brons)
Turnen meerkamp: Verona van de Leur (brons)
Turnen vloer: Verona van de Leur (brons)

Nederlandse judokaís

Er mogen maar vier jongens en vier meiden naar de EJOF en er zijn meer gewichtsklassen dus moest de judobond kiezen welke gewichtsklassen er heen mogen.
De gelukkigen bij de jongens zijn: Marciano Lantinga, Richard Bakker, Benji Nortan en Marvin de la Croes
En de meiden die mogen zijn: Jennifer Wichers, Carla Grol, Juul Franssen, Antoinette Hennink.

Deelnemende sporten

Atletiek
Basketball
Judo
Handbal
Kanovaren/kayak
Turnen
Tennis
Voetbal
Volleybal
Wielrennen
Zwemmen

Deelnemende landen

ALB - Albania

ISR - Israel

AND - Andorra

ITA - Italy

ARM - Armenia

LAT - Latvia

AUT - Austria

LIE - Liechtenstein

AZE - Azerbaijan

LTU - Lituania

BLR - Belarus

LUX - Luxembourg

BEL - Belgium

MLT - Malta

BIH - Bosnia and Herzegovina

MDA - Moldova

BUL - Bulgaria

MON - Monaco

CRO - Croathia

NED - Netherlands

CYP - Cyprus

NOR - Norway

CZE - Czech Republic

POL - Poland

DEN - Denmark

POR - Portugal

EST - Estonia

ROM - Romania

FIN - Finlandia

RUS - Russian Federation

MKD - F.Y.R.M.

SMR - San Marino

FRA - France

SCG - Serbia and Montenegro

GEO - Georgia

SVK - Slovakia

GER - Germany

SLO - Slovenia

GBR - Great Britain

ESP - Spain

GRE - Greece

SWE - Sweden

HUN - Hungary

SUI - Switzerland

ICE - Iceland

TUR - Turkey

IRL - Ireland

UKR - Ukraine


Teamoverdracht

Op vrijdag 24 juni is de teamoverdracht bij ťťn van de Partners in Sport van NOC*NSF, namelijk de Nederlandse Spoorwegen. De overdracht vindt plaats in het hoofdkantoor van de NS in Utrecht. Het EJOF-team wordt dan officieel, door de voorzitter van NOC*NSF, mevrouw Erica Terpstra, overgedragen aan Chef de Mission Theo Meijer. Hij is vanaf dat moment, samen met Esther Butter, die tijdens het EJOF de functie van Deputy Chef de Mission heeft, verantwoordelijk voor alle teamleden. Tijdens de teamoverdracht zal door Frank Heckman anderhalf uur worden gebruikt om de "teamspirit" te verhogen.

Iedere Olympische of Paralympische uitzending kent een Chef de Mission. Voor het Europese Jeugd Olympische Festival wordt meestal een oud-topsporter voor deze functie gevraagd. Voor het EJOF 2005 is dat, voor de vierde keer, oud judoka Theo Meijer. Hij organiseert samen met projectleider, Esther Butter, de uitzending naar Lignano. De functie van Chef de Mission voor het EJOF is een vrijwilligersfunctie. Dat betekent wťl dat diegene er veel tijd in stopt, maar niet dat hij werkt op het NOC*NSF-bureau. De projectleider is in dienst van NOC*NSF.

Het reisschema

Op zaterdag 2 juli vertrekt het Nederlands EJOF-team met het vliegtuig van Amsterdam Schiphol richting ItaliŽ (Treviso). Er wordt gevlogen van 14.10 tot 15.50 uur. In ItaliŽ rijdt het team vervolgens nog anderhalf uur met de bus naar Lignano.

Zaterdag 9 juli begint het Nederlandse team aan de terugvlucht. De ploeg vliegt om 16.30 uur vanaf het vliegveld in Treviso naar Amsterdam Schiphol, waar de sporters rond 18.20 uur arriveren.

Accommodaties

De sport- en verblijfsaccommodaties zijn verdeeld over een aantal plaatsen, waarbij het EJOF-dorp is gehuisvest in Lignano Sabbiadoro. Voor het Nederlands team zijn de onderstaande locaties van belang:
Lignano Sabbiadoro (atletiek, judo en zwemmen)
Latisana (turnen)
Pocenia (volleybal)
San Giorgio di Nogaro (volleybal)
Azzano Decimo (wielrennen)

Tak van sport Afstand vanaf EJOF-dorp
Atletiek 2,5 km (5 minuten)
Wielrennen 50 km (60 minuten)
Turnen 20 km (30 minuten)
Judo 0 km (loopafstand)
Zwemmen 0 km (loopafstand)
Volleybal 35 km (40 minuten)
Volleybal 30 km (35 minuten)

Lignano Sabbiadoro
Lignano Sabbiadoro heeft ruim 6.700 inwoners en ligt aan een prachtig strand. Het is een bekende en toeristische badplaats. De regio heet Friuli Venezia Giulia, en ligt in het noordoosten van ItaliŽ. In het noorden grenst de regio aan (Oostenrijk), in het oosten aan SloveniŽ, richting west ga ja naar VenetiŽ en in het zuiden ligt de Adriatische Zee.

Lignano is het centrum van het EJOF. Er is enorm geÔnvesteerd om sport een impuls te geven in deze regio van ItaliŽ. Dat kun je onder andere merken doordat er prachtige nieuwe accommodaties zijn gebouwd. Het zwembad is daar een voorbeeld van. Ook de hal waar onze judoka's de strijd mogen aangaan is nieuw.

Azzano Decimo
Azzano Decimo is een stadje met bijna 13.000 inwoners. De drie onderdelen (tijdrit, criterium en de wegwedstrijd) van het wielrennen vinden hier plaats. Het parcours is nagenoeg vlak.

Latisana
In Latisano wordt geturnd en gevoetbald. Aan voetbal doet het EJOF-team niet mee. Latisano heeft zo'n 12.000 inwoners en ligt op een half uur rijden van het EJOF-dorp. Voor turnen is een wedstrijd- en een trainingshal beschikbaar; aan de ene kant van de weg de wedstrijdhal en aan de andere kant van de weg is de trainingshal gesitueerd.

Pocenia
Volleybal staat op het programma in Pocenia. Pocenia heeft ruim 2.500 inwoners.

San Giogio de Nogaro
Dit is de tweede plaats waar wordt gevolleybald. Deze plaats is wat groter en heeft bijna 7.500 inwoners. Zoals het er nu naar uitziet vinden de wedstrijden van het Nederlands Volleybalteam hier plaats. Een aantal trainingen zal in Pocenia plaatsvinden.

Kenmerk van een Olympisch evenement is het verblijf in een Olympisch dorp. Bij het EJOF Lignano is dit "Villaggio GE.TUR". Daarnaast wordt een aantal teams gehuisvest in 'Villaggio Albatros' en 'La Pergola'. Beiden plaatsen liggen op een paar minuten lopen van Villaggio GE.TUR. Totaal zullen zo'n 3.000 sporters en begeleiders uit 48 landen hier verblijven.

Ceremonies

De openingsceremonie vindt plaats op zondag, 3 juli om 21.30 uur in het stadion van Lignano. Tijdens de opening mag ťťn van de teamleden de Nederlandse vlag dragen. Wie dat wordt, wordt pas in Lignano bekendgemaakt. De sluitingsceremonie vindt plaats op 8 juli om 21.00 uur op het strand van Lignano.

Belangrijkste programma-onderdeel van de ceremonies is het ontsteken en later natuurlijk het doven van de Olympische vlam. Zoals gebruikelijk zal een bekende altleet de vlam ontsteken. De naam van de 'ontsteker' blijft altijd tot op het laatste moment geheim.

De medailles zullen op de verschillende sportaccommodaties worden uitgereikt. Dit gebeurt direct na afloop van de wedstrijden.

'Coki'

De organisatie heeft een officieel logo ontwikkeld en per tak van sport een pictogram. In deze plaatjes komt steeds weer 'Coki' terug, een zeemeeuw die als mascotte gebruikt wordt. De meeuw verwijst naar de kust, Lignano is tenslotte een badplaats, Ook staat de meeuw symbool voor vrijheid, en vertegenwoordigt hij de 'vrije geest' van de EJOF.